NAC (Network Access Control)

NAC (Network Access Control)

Ithinka’da konusunu en iyi bilen uzmanlarımızla buluşacağınız Ixpert Class serimize devam ediyoruz.

Burada formülümüz net:Ithinka + Expert=Ixpert!

NAC ilgili deneyimlerimizi Ağ Güvenliği Danışmanı Ixpert'imiz Cemal Taner paylaşıyor.

Şimdi bize ulaşın, işinizde oyunun kurallarını nasıl değiştireceğinizi, sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda tasarlanmış çözümlerle birlikte konuşalım.

NAC (Network Access Control), bir ağ güvenliği çözümüdür. NAC, bir organizasyonun ağına erişimi kontrol eder ve yalnızca belirlenen güvenlik politikalarına uyan cihazların ve kullanıcıların ağa girmesine izin verir. Bu sistemler, ağa bağlanan cihazları değerlendirir, güvenlik durumlarını kontrol eder ve gerekli izinler doğrultusunda ağ erişimi sağlar veya reddeder.

NAC'ın Faydaları:
Güvenli Erişim Kontrolü:NAC,ağa bağlanmaya çalışan cihazların ve kullanıcıların kimlik doğrulamasını yaparak,yalnızca yetkili kullanıcıların ve güvenli cihazların ağa erişmesini sağlar.
Cihaz ve Kullanıcı Görünürlüğü:Tüm ağa bağlanan cihazları ve kullanıcıları görünür hale getirir,böylece organizasyonlar ağa kimlerin ve hangi cihazların bağlandığını takip edebilir.
Politika Uygulama:Kullanıcı ve cihaz güvenliği politikalarını otomatik olarak uygular. Bu,cihazların güncel yazılımlarla,antivirüs yazılımlarıyla ve güvenlik yamalarıyla korunduğundan emin olur.
Tehdit Önleme:Zayıf veya tehdit altındaki cihazları tespit ederek,potansiyel saldırılara karşı erken önlem alır.
Uyumluluk Yönetimi:Özellikle ISO 27001,PCI DSS gibi uyumluluk gereksinimlerine sahip organizasyonlar için ağ erişim kontrollerini düzenleyerek uyumluluk süreçlerini destekler.
Misafir Erişimi Yönetimi:Konuk kullanıcılar için izole edilmiş ağ erişimi sağlayarak şirket kaynaklarına doğrudan erişimi engeller.

NAC Seçerken Dikkat Edilecek Özellikler:
Uyumluluk ve Entegrasyon:Seçilen NAC çözümünün mevcut ağ altyapısı ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Ayrıca,NAC'in mevcut güvenlik duvarları, IDS/IPS ve diğer güvenlik araçlarıyla entegre çalışabilmesi gerekir.
Cihaz ve Kullanıcı Tanıma Yeteneği: NAC'in ağa bağlanan cihazları ve kullanıcıları doğru şekilde tanıyıp kimlik doğrulaması yapabilmesi önemlidir.
Politika Esnekliği:Farklı kullanıcılar,cihaz türleri ve durumlarına göre özelleştirilebilir güvenlik politikalarını destekleyen bir NAC çözümü seçilmelidir.
Tehdit İstihbaratı Entegrasyonu:NAC'in güvenlik olaylarına hızlı müdahale etmesini sağlayacak tehdit istihbaratıyla entegre olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.
Kolay Yönetim ve İzleme:Kullanıcı dostu bir arayüz ve merkezi yönetim imkanı sunan çözümler daha az karmaşıklık ve daha fazla izlenebilirlik sağlar.
Misafir Erişimi Yönetimi:Geçici veya misafir kullanıcılar için kolay yönetilebilir erişim politikaları ve izolasyon yetenekleri sunması gereklidir.
Ölçeklenebilirlik:Büyüyen ağ ortamına uyum sağlayacak şekilde genişleyebilir olması,uzun vadede maliyet etkinliği sağlar.
NAC,güvenlik önlemleri ve ağ görünürlüğü sağlarken esnek ve etkili bir erişim kontrolü sağlar.